Van Lier Warmtetechniek

Design en warmte

De radiator en ook de convector is tegenwoordig veel meer dan een warmte drager. Vormgeving, materiaal en kleur staan centraal. Dat mag gezien worden. In de badkamer, de hal of de woonkamer. Horizontaal of verticaal. Als fraai verwarmd handdoekenrek of als warme afscheiding. Design en warmte vormen inmiddels een geliefd paar.

Naast alle moderne en kunstzinnige variaties staan ze nog steeds in de belangstelling: de eenplaats paneelradiator, de tweeplaats paneelradiator en de ledenradiator. Verwarmen van de woningen doen deze ‘basic’ warmtedragers al jaren naar volle tevredenheid. Ledenradiatoren zijn herkenbaar aan de verticale kolommen die onderling met elkaar verbonden zijn. Dit type, dat vroeger in gietijzer werd uitgevoerd, geniet weer meer belangstelling van designer en consument. Met als belangrijk verschil dat de ledenradiator tegenwoordig niet van gietijzer, maar van staal wordt gemaakt. Eenplaats paneelradiatoren zijn te herkennen aan een vlak of enigszins geribbeld oppervlak. Ze worden daarom ook wel 'plaatradiatoren' genoemd. Wordt het water spiraalsgewijs tussen twee van die platen doorgevoerd, dan is er sprake van tweeplaats paneelradiatoren.

 

Energiebesparend
Door energiebesparende maatregelen zoals isolatie, ventilatiebeheersing, rationele situering en indeling van woningen, kan de warmtetoevoer binnenshuis aanzienlijk worden verminderd. Niet alleen vloer- en wandverwarming, maar ook radiatoren kunnen daarom tegenwoordig als Lage Temperatuur Verwarming functioneren. Dit houdt in dat de temperatuur van het ketelwater wordt teruggebracht van 70 à 90ºC tot 40 à 50ºC, zonder verlies van warmtecomfort in de woning. Het belang van LTV is groeiende, zeker bij toepassing van alternatieve energiebronnen (zonneenergie, warmtepompen, industriële afvalwarmte enzovoorts).

Radiatoren zijn zeer geschikt voor LTV, vanwege de grote regelnauwkeurigheid en omdat ze kunnen worden ingezet bij een watertemperatuur variërend van 30 - 90ºC. Er is een relatief nieuw type radiator (de Low-H2O) dat zich onderscheidt door een zeer lage waterinhoud van slechts 1 liter . De geringe inhoud en de perfect geleidende materialen (lichtgewicht aluminium lamellen rondom koperen warmwaterbuizen) staan garant voor een uiterst snelle reactietijd en een hoge afgifte van (convectie) warmte. Perfect voor LTV!


Warmteschild
Radiatoren moeten circa 5 cm vrij van de muur hangen, zodat er voldoende luchtcirculatie ontstaat. Moet een radiator voor een eensteensmuur worden geplaatst, dan verdient het aanbeveling om een warmteschild (aluminiumfolie) tussen muur en radiator aan te laten brengen dat de uitgestraalde warmte terugkaatst naar het vertrek.

Om radiatoren goed hun werk te laten doen, is eenvoudig onderhoud - ofwel bijvullen en ontluchten - geen overbodige luxe. Doe dit in elk geval op het moment dat u de verwarmingsinstallatie in de koudere dagen weer aanzet. Als de meter op de cv-installatie aangeeft dat de druk in het systeem te laag is, moet er water bij. Dit moet af en toe gecontroleerd worden. Kort nadat het water is aangevuld tot het juiste peil, kan het zijn dat de radiatoren gaan tikken. Ook kan de warmtecapaciteit afnemen. Dat betekent dat er door het bijvullen teveel lucht in het systeem is gekomen. Dit verhelpt u door de radiatoren te ontluchten. Dat gaat als volgt: de radiatorkraan dichtdraaien, het ontluchtingsventiel openzetten met behulp van de speciale sleutel, luchtbellen laten ontsnappen totdat er water uit het ventiel spuit en tenslotte het ventiel weer sluiten. Soms moet deze handeling enige tijd later nog een of twee keer herhaald worden voordat alle lucht uit het systeem is.

 

Decoratieve radiatoren

Aan radiatoren die in vochtige ruimtes moeten functioneren, worden extra eisen gesteld. 'Normale' radiatoren kunnen op den duur tengevolge van de vochtinwerking gaan roesten en lekken. Daarom zijn er speciale vochtbestendige badkamerradiatoren, vervaardigd uit aluminium of staal. De stalen radiatoren zijn lasergelast en hebben een grondige oppervlaktebehandeling tegen roestvorming ondergaan. Een aanrader voor de badkamer en de keuken zijn designradiatoren die tevens fungeren als handdoek(droog)rek. Deze zijn verkrijgbaar in de fraaiste vormen en kleuren en worden gemaakt van ronde of platte buiselementen, waartussen openingen worden vrijgelaten voor het drogen en verwarmen van handdoeken. Ook monteerbare radiator accessoires zoals spiegels en haken zijn handige aanvullingen. Decoratieve radiatoren kunnen overigens ook uitstekend dienst doen als scheidingswand, muurdecoratie, trapleuning of kapstok. In een badkamer die te groot is voor louter vloerverwarming, vormt de designradiator een uitstekende aanvulling. Bij decoratieradiatoren treft u drie technische uitvoeringen aan: de warmwater-, elektro- en gecombineerde uitvoering.

De warmwateruitvoering is zonder speciale voorzieningen aan te sluiten op uw cv. De elektrische kunt u aansluiten op het elektriciteitsnet. Deze versie is vooral geschikt voor plaatsen die niet steeds verwarmd worden, bijvoorbeeld een rommelzolder of een vakantiehuis. De gemengde uitvoering is ideaal als u het op prijs stelt om ook buiten het winterseizoen, als de cv uit staat, een warme badkamer en warme, droge handdoeken te hebben. Staat de cv aan, dan werkt de radiator via de warmwatertoevoer. Zo niet, dan wordt de radiator gevoed met elektriciteit.

 

Service Onderhoud Reparatie C.V. Installaties Ketelvervanging