Van Lier Warmtetechniek

 

Centrale Verwarming

 

Wanneer de winter weer voor de deur staat, en de kou weer binnen komt dringen, dan gaat de kachel weer volop aan.

 

tegenwoordig worden de meeste woningen voorzien van centrale verwarming (CV). Met een centrale verwarming wordt in het huis in elke ruimte een behaaglijke temperatuur gecreëerd.

 

Een complete CV-installatie bestaat uit verschillende onderdelen:

1. Warmtebron

        ketels

        boilers

2. Warmtelichamen

        radiatoren

        (convectoren)

        (vloerverwarming)

3. Thermostaten

 

CV-ketels

De oude bestaande ketels worden steeds meer vervangen door wandketels, waarbij ook de warmwater voorziening is ingebouwd. Het rendement van deze ketels is sterk verbeterd, zodat er zuinig met energie wordt omgegaan.

 

De nieuwe generatie ketels zijn HR of VR.

HR staat voor hoog rendement.

VR staat voor verbeterd rendement.

Afhankelijk van het gasverbruik kan hier tussen een keuze worden gemaakt. Voor een juiste keuze adviseren wij u graag.

 

Boilers

Wil men ook warm water gebruiken, dan moet men gebruik maken van een boiler. Daarbij maken we onderscheid tussen twee soorten boilers, namelijk direct gestookte toestellen en indirect gestookte toestellen.

Directe boilers brengen het koude water direct op de gewenste temperatuur.

Indirecte boiler brengt voorverwarmd water naar de gewenste temperatuur.

Dit voorverwarmde water kan uit een ketel of zonneboiler komen.

 

Radiatoren

Voor elke ruimte die moet worden verwarmd is er wel een radiator te vinden.

Meestal wordt een radiator onder het raam geplaatst. De hoogte is afhankelijk van de afstand de vloer en de onderkant van de vensterbank. De breedte is vaak de volledige oppervlakte van het raam.

Naast een hoogte en breedte heeft een radiator ook nog een diepte.

Wanneer men meer vermogen nodig heeft om de ruimte te verwarmen, dan kan men een radiator nemen met meerdere panelen, of meerdere convectoren.

 

De radiatoren die onder het raam geplaatst worden vallen vaak niet erg op. Toch zijn er tegenwoordig ook radiatoren die een must voor het oog zijn.

In de badkamer ziet men steeds vaker een designradiator toegepast. Op deze radiatoren kan men ook een handdoek verwarmen en drogen.

ook in de woonkamer wordt een designradiator steeds vaker toegepast. De radiator kan de vorm hebben van een spiegel of kast.

 

Thermostaten

Wil men de ruimte op een bepaalde temperatuur brengen, en behouden, dan moet men de temperatuur kunnen regelen. Dit gebeurt met een thermostaat. Een thermostaat meet de temperatuur in de ruimte, en wanneer de gewenste temperatuur bereikt is, dan schakelt het de ketel uit. Wanneer de temperatuur zakt, dan schakelt het de ketel weer aan. Op die manier wordt een zo constant mogelijke temperatuur behaald.

 

Met de eenvoudigste thermostaat kan men alleen de gewenste temperatuur opgeven, deze zijn erg makkelijk in gebruik. Het is echter ook mogelijk dat de thermostaat automatisch in en uit schakelt.

Wanneer u wakker wordt, of naar bed gaat, dan schakelt de thermostaat vanzelf aan en uit. Op die manier is er altijd een behaaglijke warmte wanneer u het nodig heeft.

 

Wij verzorgen graag voor u het aanleggen, onderhoud of reparatie van uw

CV-installatie of gastoestellen!!

 

Service Onderhoud Reparatie C.V. Installaties Ketelvervanging