Van Lier Warmtetechniek

Altijd warme voeten

Vloerverwarming – Een nieuw huis laten bouwen of toe aan een grote verbouwing? Denk dan eens aan vloerverwarming. Het behoort tot een van de luxe in huis maar is tegenwoordig zeer betaalbaar.

Een vloer is meer dan alleen een ondergrond. Vloeren die letterlijk warmte uitstralen zijn voorzien van vloerverwarming. Dan wel elektrisch dan wel op water. Badkamer, keuken of woonkamer varen er wel bij. Altijd warme voeten met vloerverwarming.

Geen radiatoren, geen convectorputten. Niets. Vloerverwarming biedt onzichtbare warmte. Daarnaast is dit type warmte zo comfortabel, omdat de warmte die vloerverwarming verspreidt subtiel en gelijkmatig is. Een ander voordeel is dat het nauwelijks luchtverplaatsing en stofcirculatie in de ruimte veroorzaakt. Een absoluut pluspunt voor mensen met een allergie.

 


Elektrische vloerverwarming is heel makkelijk aan te leggen. Zowel in nieuwbouwwoningen als in renovatiepanden. Ook de soort ruimte speelt voor elektrische vloerverwarming geen rol. U kunt het zowel in de woonkamer, als badkamer, keuken, slaapkamer en serre installeren. Het uiterst dunne systeem kan namelijk zonder verdere bouwkundige voorzieningen overal in huis worden geïnstalleerd. De verschillende soorten matten (met daarop de verwarmingskabels) kunnen worden geplaatst op de afwerkvloer of – in geval van renovatie – op de reeds bestaande vloer. Behalve op tapijt kan de mat op elke soort ondervloer worden gelegd. Een andere mogelijkheid is om de mat te verwerken in een egaliseermiddel, waarop u vervolgens hout, laminaat of linoleum kan leggen.

 

Volledig geaard
De systemen voor elektrische vloerverwarming zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en volledig geaard via het aardlek van de woning, dus volkomen veilig. Sommige systemen werken op 220V, anderen op zwakstroom (12, 24, 28 Volt). Een sensorbeveiliging in de thermostaat zorgt er doorgaans voor dat de vloer in geval van storing niet te heet wordt. Er is sinds kort een nieuw type elektrische vloerverwarming op de markt, voorzien van een 2-geleider warmtekabel. Dit systeem is nog eenvoudiger te installeren, omdat zowel de aansluitkabels als aarddraad aan een kant zijn aangebracht. De andere kant van de kabel is waterdicht geïsoleerd.

Er zijn systemen die extra flexibel zijn, wat plaatsing in de ruimte betreft. Systemen waarbij de kabels gevat zijn in een glasvezelmat kunt u bijvoorbeeld (voorzichtig!) inknippen zodat de mat elke vorm in de ruimte gemakkelijk kan volgen. In te renoveren badkamers kan zo’n mat dus bijvoorbeeld om het reeds geplaatste bad worden gelegd.

 

 

Snelle warmteafgifte
Elektrische vloerverwarming functioneert los van de bestaande verwarmingsinstallatie en is daarom onafhankelijk van de radiatoren in te stellen. Dat heeft absoluut voordelen op koelere dagen in het vroege najaar (wanneer de cv nog is uitgeschakeld) of wanneer het voorjaar het qua temperatuur plotseling even laat afweten. Met een klokthermostaat is de temperatuur van de vloerverwarming heel precies per ruimte regelbaar. Zo kan warmte worden gerealiseerd waar het op dat moment nodig is, zonder onnodig energieverbruik door verwarming van ‘onbemande’ ruimtes. Het relatief hoge vermogen per m2 bij elektrische systemen plus de ondiepe installatie – vlak onder de vloerbedekking zorgt voor een zeer snelle warmteafgifte en daardoor zuinig verbruik.

 

Stroomverbruik

Een 100% modulerende (klok)thermostaat geeft een extra besparing van zo’n 25% op de energienota, door de ‘intelligente’ temperatuurregeling. Naarmate de gewenste temperatuur wordt bereikt, neemt het stroomverbruik geleidelijk af. Wanneer de vloer tenslotte geheel op temperatuur is, wordt er precies genoeg stroom gebruikt om de vloer op temperatuur te houden. Sommige thermostaten bieden de mogelijkheid om naast de vloertemperatuur ook de luchttemperatuur in te stellen.

TIPS:

       Wie gebruik maakt van het goedkope nachtstroomtarief, heeft hier ook met elektrische vloerverwarming veel voordeel van.

       VERMOGEN: De benodigde wattage bij elektrische vloerverwarming varieert per ruimte en moet ook per ruimte worden berekend. De mate van isolatie en het gebruiksdoel spelen hierbij een belangrijke rol. Er bestaat echter wel een vuistregel die een vermogen van tussen de 100 en 150 Watt per vierkante meter voorschrijft.

       LET OP: op plaatsen waar vloerverwarmingsmatten zijn aangebracht, mag u niet in de vloer boren of er spijkers in slaan!

       Losse vloerverwarming: Er bestaat een elektrisch vloerverwarmingssysteem op film met een dikte van slechts 0,2 mm . Deze flinterdunne warmtefilm wordt aangesloten op 12 Volt en kan desgewenst los onder het tapijt of karpet worden gelegd. Een vaste installatie onder parket en/of tegels is ook mogelijk.

 

Service Onderhoud Reparatie C.V. Installaties Ketelvervanging